Neki od naših prijatelja

Srđan – Srle


Život sa svim izazovima, koje samo on zna da donese i postavi ispred vas, učinio je da se odlučno nosim sa svakodnevnim poteškoćama.
Taj 3. decembar 2008. godine, zauvek je promenio moj život. Nesreća na radnom mestu uzrokovala je podlakatnu amputaciju obe ruke. Korak po korak, skoro deset godina posle nesreće, moj invaliditet ne predstavlja prepreku da budem aktivan u društvenim dešavanjima.
Vodim lokalnu organizaciju osoba sa invaliditetom Kameni Cvet i uključen sam u rad COD Kosovo. Kroz svakodnevni rad, pokušavam da ukažem na probleme sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom.
Trener sam u oblasti ljudskih prava osoba sa invaliditetom. Potpuno sam siguran da ovo ne bi bilo moguće bez velike podrške porodice i prijatelja.
Takođe, postojanje i korišćenje socijanih usluga je jedna karika koja je doprinela da vodim jedan ispunjen život bez barijera i ograničenja. Dostupnost fizikalne terapije, ortopedskih pomagala i asistivne IT tehnologije je predstavljao moj put ka samostalnosti. Bez kvalitetnih socijanih usluga, ne znam da li bih bio ono što sam danas, srećan porodičan čovek i aktivista u borbi za prava osoba sa invaliditetom.
I na kraju, jedna poruka za sve osobe sa invaliditetom:

“Nemojte odustati od svojih snova, ne dozvolite da vam invaliditet bude prepreka u životu i dokažite da ste jednako vredni kao i osobe bez invaliditeta”.

 

Mirjana – Mira

Menadžerka Centra za baznu rehabilitaciju pri Hendikosu.

Aktivistkinja već 14 godina u borbi za ravnopravnost i prava osoba sa invaliditetom. Trenerica sam za ljudska prava osoba sa invaliditetom, i deo tima trenera COD Kosovo.

Kroz svoj rad susrela sam se sa mnogobrojnim preprekama, jer sam i sama osoba sa invaliditetom. Korisnica sam invalidskihg kolica.

Sve te prepreke za mene su predstavljale izazov, motiv da se jače borim za svoja prava i usluge podrške za sve osobe sa invaliditetom. U tom procesu veliku podršku dobijam od tima sa kojim radim i naravno od moje porodice.

Grad u kojem živim nije pristupačan u meri u kojoj bi meni i mojoj zajednici omogućio slobodno kretanje i pristup uslugama. U borbi za pristupačnost, u predhodnom periodu realizovali smo niz uspešnih projekata koji su omogućili socijalne usluge osobama sa invaliditetom.

Uspeli smo da spustimo sve ivičnjake u našem gradu kako bi se korisnici invalidskih kolica, osobe koje otežano hodaju i majke sa kolicima za bebe nesmetano i samostalno kretale po gradu.

Poručila bih svim osobama sa invaliditetom da se ne predaju, već da u skladu sa svojim mogućnostima učine nešto za sebe i svoju zajednicu. Ujedinjeni mozemo sve !

 

 

Slobodan – Sloba

Rođen sam pre 29 godina u Mitrovici. Gluva sam osoba. Volim da se družim sa vršnjacima, putujem i veliki sam avanturista.
Zaposlen sam u privatnom preduzeću koje se bavi PVC stolarijom.
Uključen sam u rad COD Kosovo sa kojima imam odličnu saradnju i podržavam njihov rad. Pored COD Kosovo, bio sam uključen u različite projekte, a jedan od omiljenih mi je “Zajedno u školu” koji je implementirala organizacija Žensko pravo. Član sam saveza gluvih i imam puno gluvih prijatelja.
COD Kosovo mi je omogućio da u sklopu studijske posete, koju su organizovali, posetim sedište EU-a u Briselu, Komisiju EU, Parlament EU, Evropsku asocijaciju pružaoca servisa za osobe sa invaliditetom – EASPD, i mnoge druge institucije.
Prošao sam edukaciju za UN Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom.

Samo poštovanjem UN Konvencije i njenom primenom na centralnom i lokalnom nivou, uz pristupačne usluge (servise) podrške za osobe sa invaliditetom mi možemo biti potpuno uključeni u društvu.

Jovana – Joka

Učenica sam srednje škole. Podršku u školskom programu mi daju nastavnici i moji roditelji.
Puno volim da idem u školu i družim se sa svojim drugarima. U slobodno vreme bavim se plesom i muzikom. Uživam u tome!
Učestvujem u raznim muzičkim događajima. Krajem prošle godine imala sam prilike da učestvujem u filmskom kabareu “Svi smo isti“, autora Đorđa Makarevića, u kome pevam numere iz poznatih filmova i na srpskom i na engleskom jeziku.
U budućnosti ću nastaviti da usavršavam svoj glas. Trenutno imam profesorku solo pevanja. U muzici uživam, to me ispunjava, tako kvalitetno provodim svoje slobodno vreme, a jako bih volela da to jednog dana bude i moj posao kojim ću se baviti.
Zajedno sa mamom aktivno učestvujemo u radu COD Kosovo. Uključujemo se u programe rada COD Kosovo, ali istovremeno i savetujemo tim u njihovom radu na polju invalidnosti. I da, zaboravila sam da Vam kažem, ja sam osoba sa autizmom.

Zahvaljujući uslugama podrške, ja redovno pohađam srednju školu i mogu da organizujem svoje slobodno vreme, bavim se pevanjem i budem potpuno uključena u društvu.

Preuzmite našu besplatnu Android ili iPhone aplikaciju

Preuzmite našu besplatnu Android ili iPhone aplikaciju

Informacije su osmišljene i pripremljene u pristupačnim formatima, kratke i jednostavne forme. Tim koji radi na portal INVALIDNOST INFO će redovno ažurirati podatke i dodavati nove informacije, na osnovu potreba naših korisnika.

You have Successfully Subscribed!

Skip to content